tisdag 15 april 2014

Sött och syrligt

Vi plockade mängder med röda vinbär i somras med tanken att göra både saft och sylt. Så har det ännu inte blivit vilket innebär att det finns gott om bär  frysen. Vinbär smakar sommar tycker jag och just nu när våren är här och vi kan ana sommaren känns det lämpligt att också provsmaka sommarens smaker. När vi i söndags hade planeringsmöte för vår bröllopsfest bjöd vi på en kaka med maräng och röda vinbär. Sött och syrligt i en riktigt god kombination.


Kaka med maräng och röda vinbär
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
4 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
2 tsk kokande vatten

Maräng
3 äggvitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl röda vinbär
(flagad mandel)

Gör så här:Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggsmeten varvat med smör, mjölk och vatten. Rör till en slät smet och häll sedan i liten långpanna. Smord eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter.Under tiden kakan är i ugnen vispa äggvitorna fluffigt och tillsätt sockret försiktigt. Efter 15 minuters gräddning ska marängsmeten bredas över kakan. Bred äggvite-blandningen över kakan. Strö över vinbären och eventuell mandel och grädda ytterligare 5 minuter.

Kakan jag gjorde skulle vara gluten- och laktosfri vilket gjorde att mjölet ersattes med hälften mjölmix och hälften mandelmjöl vilket gav en fin och saftig kaka. Mjölken ersattes med mandelmjölk men det går givetvis bra med annan laktosfri mjölk också. Smöret byttes även det ut mot ett som var laktosfritt. Eftersom det var både mandelmjöl och mandelmjölk i kakan valde jag att strö flagad mandel över kakan.


1 kommentar:

Bakom dörr nr. 11 sa...

Å va gott det ser ut, tack för det. Jag rullar nog fram snart haha, många som lägger ut smarriga recept.

Kram på dig !
Pia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...